Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Slovenský Google v tradične netradičnom šate

Vynovené  kancelárie Google Slovensko sú inšpirované významnými slovenskými osobnosťami

Kancelárske priestory slovenského Googlu prešli výraznou premenou. V duchu celoročného programu „Google na slovenskú nôtu“ získali atypickú podobu, v ktorej sa spája hravosť a uvoľnenosť značky so slovenskými (ne)tradičnými prvkami. Zároveň vytvára priestor, ktorý slovenských Googlerov pracovne motivuje a inšpiruje. V centre nového dizajnu stoja významné slovenské osobnosti z oblasti kultúry, vedy a histórie, ktoré boli zároveň aj svetové.

„V rámci dizajnu sme sa snažili čo najlepšie zladiť rýdzo slovenské prvky, keďže ide o našu identitu, vrátane slovenskej ľudovej tvorby, významných slovenských osobností, spomienok z detstva, s firemnou kultúrou Googlu, ktorej vládne farebnosť, hravosť a uvoľnenosť,“ hovorí  Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu a dodáva: „Pomáhali nám pri tom veľmi nadaný dizajnér Juraj Výboh a kreatívec Daniel Hevier, veľkou dávkou prispel aj náš tím. Verím, že aj vďaka ich kreativite a originálnym nápadom sa nám to podarilo.“

Predstavy zamestnancov pretvoril do reality mladý architekt a dizajnér Juraj Výboh, ktorý z bežných vecí vytvára umelecké skvosty. Miestnosti boli navrhnuté tak, aby dávali množstvo príležitostí spolupracovať a komunikovať s ostatnými Googlermi v rôznorodom prostredí. Kombinácia pracovných, komunikačných a oddychových zón dáva necelej desiatke zamestnancov priestor na sústredenie a komunikáciu, pričom navodzuje príjemnú atmosféru a podporuje kreativitu.

„Hlavnou ideou bolo vytvoriť moderné, ekologické, ale pritom osobité priestory plné nevšedných nápadov, ktoré ukazujú, že aj Slovensko vie byť svetovým,“ hovorí architekt a dizajnér Juraj Výboh a dodáva: „Typické korporátne kancelárske miestnosti, ktoré už boli oživené farbami Google - zelenou, červenou, modrou a žltou, sme  začali dotvárať spoločnými nápadmi, ktorých realizácia bola príjemnou výzvou.“

Dizajn vychádza z odlišných aspektov slovenskej kultúry, histórie a tradícií. Každá miestnosť je originálna, doplnená netradičnými dizajnérskymi prvkami a nesie meno jednej významnej slovenskej osobnosti. V nadväznosti na celoročný program „Google na slovenskú nôtu“ si tak Google uctil spisovateľku Margitu Figuli, zbojníka Juraja Jánošíka, generála Milana Rastislava Štefánika, či vynálezcu Jozefa Murgaša.

Medzi netradičné dizajnérske doplnky sa radí knižnica vrastená v strome, stolíky z drevených špuliek na káble, hojdačka v štýle padáka, pracovisko v „chrobáku“ (polovica reálneho automobilu). Nechýba ani logo Google.sk vytvorené z tradičných drevených ľudových nástrojov a pomôcok, hudobný kútik s husľami, fujarou a akordeónom, valaška „zaťatá“ do dverí, či obraz, ktorý zamestnanci spoločne namaľovali na špeciálnom školení s kreatívcom a textárom Danielom Hevierom.

Pri realizácii redizajnu priestorov slovenskej pobočky sa kládol dôraz aj na životné prostredie. Využité boli rôzne recyklované materiály či použité staré veci ako napríklad PET fľaše, LP platne, ducháre, ozembuchy, hoblíky, či starý nábytok, ktoré tak našli nové uplatnenie ako štýlové doplnky.

Fotky nového dizajnu kancelárií sú k dipozícii vo fotogalérii.
Viac o programe Google na slovenskú nôtu je k dispozícii na stránke naslovenskunotu.sk.


Prehľad miestností a ich špecifík

Kreatívna miestnosť „Figuli“
Miestnosť venovaná Margite Figuli dýcha históriou, literatúrou a fantáziou. Miestnosť je na jednej strane priam prevtelením do čias minulých storočí, na strane druhej sa tu tradícia snúbi s modernými prvkami. Knižnica vrastená v strome, 100 ročný písací stroj, či starožitné kanape sa dopĺňajú s modernými prvkami z recyklovaných materiálov. Dominantou miestnosti je plastika kvetov na strope, zostavená z viac ako 700 kusov rôznofarebných recyklovaných PET fliaš, pri ktorej sa v Googli nechali inšpirovať farebným skleneným stropom známeho hotelu Bellagio v americkom Las Vegas.

Efektne pôsobia aj použité drevené špulky na káble pretvorené na praktické stolíky so zásuvkami a pripojením na internet. Na stene tradične nechýba logo Google, vytvorené zo starých gramofónových platní so zakomponovanými hodinami. Väčšinu z použitých dizajnérskych kúskov našli Googleri vo vlastných zbierkach, či pivniciach a dokázali tak vdýchnuť starým veciam nový život.

Folklórna miestnosť „Jánošík“
Konferenčná miestnosť s príznačným názvom „Jánošík“, ktorého si Google tento rok pripomenul v podobe originálneho loga, víta návštevy valaškou „zaťatou“ do dverí. Je koncipovaná ako tradičná, aj keď nie typická „slovenská izba“. Z tradičných drevených ľudových nástrojov a pomôcok ako sú konské chomúty, ducháre, ozembuchy, kolovrátky, či hoblíky vytvorili logo Google.sk.

Folklór je srdcovou záležitosťou Rasťa Kulicha, Country manažéra slovenského Googlu, a práve jeho odkazom je detviansky kútik s ručne vyšívaným logom Google na dečke v tradičnom drevenom ráme, či vankúše vyšívané krivou ihlou a doplnené háčkovaním. Lásku Googlerov k folklóru a hudbe dokazuje aj kútik s hudobnými nástrojmi, ktorý tu nie je len na ozdobu, či unikátny obraz „Googlešík“ od Daniela Heviera vytvorený na skle v čičmanskom štýle, do ktorého svojou troškou prispeli všetci členovia tímu Google na Slovensku.

Bádateľská miestnosť „Murgaš“
Pre Google sú charakteristické neustále inovácie a práve táto miestnosť je venovaná slovenským vynálezcom. Svoje meno dostala po Jozefovi Murgašovi, vynálezcovi bezdrôtového prenosu hovoreného slova. Miestnosť tvorí openspace kancelária, v ktorej okrem pracovných stolov nájdete aj kútik na relax a hravú atmosféru pri stolnom futbale, či na hojdačke. Hlavnou črtou miestnosti je na strope zavesený funkčný padák, ktorý odkazuje na Štefana Baniča, slovenského vynálezcu a konštruktéra padáku.

Vodcovská miestnosť „Štefánik“
Inšpiráciou pre túto miestosť je spoluzakladateľ prvého československého štátu - slovenský politik, astronóm, cestovateľ a generál francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik. Symbolizuje ho najmä maketa lietadla zavesená na strope.  Stenu lemujú fotografie z ciest Googlerov takmer zo všetkých kontinentov sveta. Atmosféru dopĺňajú inštalácie kufrov „najdúchov“, v ktorých budú pribúdať suveníry z ďalších ciest.


V miestnosti na prvý pohľad zaujme Volkswagen „chrobák“, presnejšie jeho polovica. Auto muselo prekonať náročnú cestu do kancelárie. Aby sa do miestnosti zmestilo, bolo najprv rozštvrtené a jednotlivé kúsky museli byť zvarené do jedného celku až na mieste. „Chrobák v oblakoch“ funguje ako plnohodnotné pracovné miesto, ktoré navyše poskytne absolútne súkromie. Kufor auta slúži ako tajná skrýša pre najrôznejšie dobroty.

Menovky: ,