Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Slovenský Duch Doby 2013

Slovensko ovládla bločková hystéria, hokej a TV zábava

Najnovšie trendy znázorňujú rebríčky tzv. skokanov, teda výrazov, o ktoré počas uplynulého roka najviac vzrástol záujem. Slováci sú už tradične fanúšikmi TV seriálov a reality show (Superstar, Lokal TV, Sila, Búrlivé víno, Vyvolení), zaujímali sa o obľúbený hokej (MS hokej, KHL) a prekvapujúco vysoko opäť vyskočil aj portál pre mladé slovenské mamičky (Modry koník). Jednoznačným trendom číslo jedna v roku 2013 však na Slovensku bola Národná bločková lotéria.


Google už tradične zverejňuje výročné rebríčky najvyhľadávanejších slov vo Vyhľadávači Google na Slovensku. Rebríčky zostavené z miliónov vyhľadávaní, ktoré Slováci zadali do najväčšieho vyhľadávača odhaľujú, o čo sa spoločnosť v roku 2013 najviac zaujímala (časť I. Vyhľadávač). Horúcou novinkou sú rebríčky obľúbených interpretov a piesní z YouTube, najväčšieho videoportálu sveta, ktorého plnohodnotný ekosystém bol spustený tento rok aj na Slovensku (časť II. YouTube).

I. VYHĽADÁVAČ

a) Skokani vo Vyhľadávači Google 2013 na Slovensku (trendy)
  1. Národná bločková lotéria
  2. Modrykonik
  3. MS hokej 2013
  4. Superstar 2013
  5. Lokal TV
  6. Sila
  7. KHL
  8. Búrlivé víno
  9. Vyvolení
  10. voľby VÚC 2013

„Rok 2013 môžeme jednoducho nazvať rokom Národnej bločkovej lotérie. Slováci – podobne ako v minulých rokoch – potvrdili, že majú v obľube romantické i zábavné TV seriály a reality show. Hokej je naďalej slovenským národným športom a vyzerá to tak, že aj populačný boom na Slovensku pokračuje, hovorí Janka Zichová, PR manažérka Googlu pre ČR a Slovensko a dodáva: „V rebríčku skokanov samozrejme väčšinou nechýba ani politický prvok, ktorým boli v roku 2013 župné voľby.“

TELEVÍZNE PROJEKTY
Slováci aj tento rok potvrdili svoj záujem o rôzne televízne projekty, bez zábavy v obývačke to jednoducho nejde. Vlnu záujmu vyvolala ďalšia séria československého projektu Superstar, obľúbeným je aj online projekt Lokal TV, ktorý je prvým slovenským animovaným sitkomom pre dospelých. A čo by bol slovenský život bez seriálov? K favoritom uplynulého roka patria romantický turecký seriál Sila a z domácej produkcie seriál Búrlivé víno. Záujem slovenských používateľov vyvolala aj posledná séria reality show Vyvolení Dom snov.

MAMIČKY ONLINE
Zvýšený záujem si udržala aj stránka Modrykonik.sk, ktorá si oproti minulému roku polepšila o jednu priečku. Stránka sa venuje tehotenstvu aj materstvu a všetkému, čo s tým súvisí. Je tu možné nájsť rôzne užitočné informácie a takisto si v rámci diskusie môžu mamičky vymieňať svoje skúsenosti.

NAJ UDALOSTI
Jednoznačne najväčší záujem vzbudilo spustenie Národnej bločkovej lotérie na jeseň tohto roka, ktorá vedie rebríček tohtoročných skokanov. Slováci si samozrejme znovu nenechali ujsť ani Majstrovstvá sveta v hokeji, kde nás naši hokejisti až do posledného zápasu s Fínskom držali v napätí. Sledujú tiež dianie v Kontinentálnej hokejovej lige KHL, kde nás reprezentuje slovenský hokejový klub HC Slovan. Koncom novembra sa na Slovensku konali župné voľby, ktoré svojim výsledkom prekvapili mnohých Slovákov a vyvolali búrlivé diskusie.

b) Najvyhľadávanejšie vo Vyhľadávači Google 2013 na Slovensku
  1. Facebook
  2. YouTube
  3. Pokec
  4. Bazoš
  5. Topky
  6. Gmail
  7. Friv
  8. SME
  9. TV program
  10. SHMÚ

Objemovo najvyhľadávanejšie sú internetové služby pre komunikáciu či zábavu (Facebook, YouTube, Pokec, Gmail) a výhodné nakupovanie (Bazoš), ktoré obhájili aj svoje pozície v TOP  10. Nováčikom rebríčka najvyhľadávanejších výrazov sú online hry (Friv). Slováci takisto radi využívajú aj praktickú stránku internetu a vyhľadávajú informácie o televíznom programe, informácie o počasí alebo najnovšie správy v médiách (Topky, SME). V rámci tematických rebríčkov ich najviac zaujíma „ako schudnúť“, „čo je láska“, či „ako na ženy“.

c) Skokani „Osobnosti“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. Ewa Farna
  2. Kate Middleton
  3. Marian Kotleba
  4. Iveta Bartošová
  5. Cory Monteith
  6. Juraj Loj
  7. Jozef Bednárik
  8. Jozef Adamovič
  9. Jorge Bergoglio
  10. Beyoncé

Najväčšou skokankou sa v tejto kategórii stala Ewa Farna, česká speváčka známa tiež ako porotkyňa poslednej série Superstar. Nepredbehla ju ani Kate Middleton, ktorá porodila ďalšieho následníka britského trónu. Asi najväčším prekvapením je nový banskobystrický župan Marian Kotleba, ktorý v rebríčku skokanov predbehol aj také známe meno ako je Iveta Bartošová ovenčená množstvom škandálov. Zo slovenských hercov najväčší záujem vzbudil Juraj Loj, hviezda seriálu Búrlivé víno. Ani tento rok nás neobišli smutné odchody, rozlúčili sme sa s nádejným mladým americkým hercom Corym Monteithom, ale aj poprednými slovenskými osobnosťami, režisérom Jozefom Bednárikom a hercom Jozefom Adamovičom. Jednou z najprekvapujúcejších udalostí roka bola aj nečakaná abdikácia pápeža Benedikta XVI a preto veľký záujem vzbudil jeho nasledovník, ktorým sa stal argentínsky kardinál Jorge Bergoglio.

Vlastné štatistiky a rebríčky si je možné vytvoriť pomocou nástroja Trendy Google.



II. YOUTUBE

Novinkou tohtoročných rebríčkov sú aj skokani a najvyhľadávanejší speváci, hudobné skupiny a piesne na videoportáli YouTube.

Skokani na slovenskom YouTube 2013
  1. Harlem shake original
  2. Kontrafakt Stokujeme
  3. Cesta Kryštof
  4. Bombay Ben Cristovao
  5. Impossible James Arthur
  6. Fail compilation 2013
  7. Applause Lady Gaga
  8. Vladis Ria
  9. Royals Lorde
  10. Čau Paťo
Po Gangnam Style zaujal Slovákov nový tanečný štýl Harlem Shake. Zo zahraničných umelcov sa obľube teší aj James Arthur, víťaz deviatej série  X Factoru z roku 2012, so svojím debutovým singlom Impossible. V rebríčku nechýba ani kontroverzná Lady Gaga so skladbou Applause. Slovákov tiež zaujala mladá speváčka Lorde so svojím singlom Royals, ktorá ako prvá sólo speváčka z Nového Zélandu dobyla aj americkú hitparádu Bilboard Hot 100.

Zo slovenských a českých interpretov hneď na druhom mieste hviezdi skupina Kontrafakt so svojou piesňou Stokujeme Vonku, tretia priečka patrí českej skupine Kryštof, ktorá nahrala aj s Tomášom Klusom pieseň Cesta. Ďalším úspešným interpretom je Ben Cristovao so skladbou Bomby, zaujímavosťou je, že túto pieseň vyhľadávajú používatelia pod názvom „Bombay“. V rebríčku figuruje aj ďalší slovenský rapper Vladis so skladbou Ria, ktorá je venovaná milovanej osobe s jasným odkazom „Vážte si svoje polovičky“. Rebríček TOP 10 uzatvára skladba Čau Paťo z repertoára rappera Rakbyho.

Najvyhľadávanejšie na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Kali
  2. Rytmus
  3. Majk Spirit
  4. Gogo (Gogomantv)
  5. Gangnam style
  6. One Direction
  7. Separ
  8. Ego
  9. Pink
  10. Justin Bieber

Rebríček najvyhľadávanejších výrazov na slovenskom YouTube vedú slovenskí rapperi, ktorí ovládli aj TOP desiatku najvyhľadávanejších domácich umelcov, kde okrem Kaliho, Rytmusa Majka Spirita figurujú aj také mená ako Ego, Gamba, či formácia H16. V tesnom závese ich nasleduje vlogger Gogo s jeho kanálom Gogomantv. Gangnam style je stále veľmi populárny, o čom svedčí aj jeho TOP pozícia v rebríčku najvyhľadávanejších piesní. Zo zahraničných umelcov vedie rebríček britská chlapčenská skupina One Direction, nasledovaná speváčkou Pink a lámačom dievčenských sŕdc Justinom Bieberom. Zaujímavosťou je, že najviac vzrástol záujem medzi slovenskými aj zahraničnými umelcami o ženské speváčky Dominiku Mirgovú (v duete s Kalim) a Jennifer Lopez.



Slovenský Google Zeitgeist 2013

Skokani „Lokálne známe osobnosti“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. Ewa Farna
  2. Marian Kotleba
  3. Iveta Bartošová
  4. Juraj Loj
  5. Jozef Bednárik
  6. Jozef Adamovič
  7. Rakby
  8. Karel Schwarzenberg
  9. Jana Hrmová
  10. Mária Smiešková

Najvyhľadávanejšie s „2013“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. Superstar 2013
  2. MS hokej 2013
  3. kalendár 2013
  4. filmy 2013
  5. dovolenka 2013
  6. minimálna mzda 2013
  7. Zákonník práce 2013
  8. monitor 2013
  9. Farming Simulator 2013
  10. jarné prázdniny 2013

Najvyhľadávanejšie s „Ako“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. ako schudnúť
  2. ako zbaliť babu
  3. ako pribrať
  4. ako sa bozkávať
  5. ako otehotnieť
  6. ako zbaliť chalana
  7. ako prestať fajčiť
  8. ako uviazať kravatu
  9. ako naladiť wau
  10. ako vybrať kliešťa

Najvyhľadávanejšie s „Čo je“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. čo je láska
  2. čo je nfc
  3. čo je iban
  4. čo je sap
  5. čo je ovulácia
  6. čo je android
  7. čo je paypal
  8. čo je swag
  9. čo je internet
  10. čo je bájka

Najvyhľadávanejšie „médiá“ vo Vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2013
  1. Topky.sk
  2. SME
  3. Nový čas
  4. Pravda
  5. Aktuality.sk
  6. Pluska.sk
  7. TV JOJ
  8. Blesk.cz
  9. TV Markíza
  10. Europa 2

YOUTUBE

Najvyhľadávanejšie na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Kali
  2. Rytmus
  3. Majk Spirit
  4. Gogo (Gogomantv)
  5. Gangnam style
  6. One Direction
  7. Separ
  8. Ego
  9. Pink
  10. Justin Bieber

Najvyhľadávanejší domáci umelci na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Kali
  2. Rytmus
  3. Majk Spirit
  4. Separ
  5. Ego
  6. Strapo
  7. Suvereno
  8. Gamba
  9. H16
  10. Kontrafakt

Najväčší skokani spomedzi domácich umelcov na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Dominika Mirgová Kali
  2. Rytmus Separ Momo
  3. Johny Machette
  4. Dj Yaksha
  5. Ben Christoval
  6. Majk Spirit Celeste
  7. Separ
  8. Rakby
  9. KajO
  10. Kali

Najväčší skokani spomedzi svetových umelcov na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Jennifer Lopez
  2. Macklemore
  3. Avicii
  4. James Arthur
  5. Robin Thicke
  6. Passenger
  7. Nicky Romero
  8. Piano Guys
  9. Nervo
  10. Jim Jones

Najvyhľadávanejšie piesne na YouTube na Slovensku v roku 2013
  1. Gangnam style (Psy)
  2. Harlem shake
  3. Stokujeme Vonku (Kontrafakt)
  4. Gentleman (Psy)
  5. Pamätáš (Kali)
  6. Diamonds (Rihanna)
  7. Impossible (James Arthur)
  8. Thrift Shop (Macklemore & Ryan Lewis)
  9. One day (Asaf Avidan)
  10. Bomby (Ben Cristovao)

Dodatočné rebríčky – Najvyhľadávanejšie na slovenskom Googli za rok 2013

Najvyhľadávanejšie slovenské destinácie
  1. Bratislava
  2. Trnava
  3. Poprad
  4. Košice
  5. Nitra
  6. Banská Bystrica
  7. Bojnice
  8. Turčianske Teplice
  9. Bešeňová
  10. Prievidza

Najvyhľadávanejšie svetové destinácie

  1. Chorvátsko
  2. New York
  3. Turecko
  4. Praha
  5. Bulharsko
  6. Barcelona
  7. Taliansko
  8. Sardínia
  9. Krakow
  10. Istanbul

Najvyhľadávanejšie jedlá
  1. brokolicová polievka
  2. segedínsky guláš
  3. paradajková polievka
  4. fazuľová polievka
  5. cesnaková polievka
  6. maďarský guláš
  7. bryndzové halušky
  8. pečené kura
  9. francúzske zemiaky
  10. karfiolová polievka

Najvyhľadávanejšie dezerty
  1. torty
  2. palacinky
  3. jablkový koláč
  4. bublanina
  5. tiramisu

Najvyhľadávanejšie značky áut
  1. Peugeot
  2. Hyundai
  3. Škoda
  4. Volkswagen
  5. Kia
  6. Renault
  7. Mercedes
  8. Toyota
  9. Citroen
  10. Opel

Najvyhľadávanejšie športy

  1. hokej
  2. Formula 1
  3. futbal
  4. tenis
  5. šach
Skokani v kategórii technologické novinky
  1. Samsung Galaxy S4
  2. iPhone 5S
  3. Sony Xperia Z
  4. HTC Desire X
  5. HTC Desire 500
  6. HTC One
  7. HTC Desire C
  8. Sony Xperia L
  9. iPhone 5C
  10. Sony Xperia SP

Najvyhľadávanejšie počítačové hry
  1. Shakes & Fidget
  2. Tanki Online
  3. Mahjong
  4. Minecraft
  5. Farmerama
  6. Happy Wheels
  7. Monster High
  8. Grepolis
  9. Big Farm
  10. World of Tanks

Menovky: ,