Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Ďalšia inovácia slovenských Máp Google: Google Map Maker

Vďaka funkcii Map Maker môžu Mapy Google vylepšovať už aj samotní slovenskí používatelia

Google na Slovensko prináša ďalšiu z inovácií Máp Google – Map Maker. Funkcia umožní vylepšovať a aktualizovať mapové dáta Slovenska aj samotnými používateľmi Máp Google. Cieľom je presnejšie zmapovať lokality, pre ktoré nie sú k dispozícii podrobné mapové podklady a kde môžu pomôcť práve vedomosti a skúsenosti miestnych obyvateľov. Používatelia budú môcť doplniť alebo upraviť miesto na mape, pridať budovu, cestu a tiež skontrolovať úpravy od ostatných používateľov. Slovensko je jedna zo siedmych krajín, kde dnes bola funkcia spustená.
  

Funkcia
Map Maker je súčasťou Máp Google a po Street View či mobilnej Navigácii Google je ďalšou kľúčovou mapovou inováciou, ktorá opäť zvýši kvalitu mapových služieb od Googlu. Na Slovensku patria mapy medzi najobľúbenejšie online služby, čo potvrdzuje neustály rast ich používateľov.

„Práve o mapové služby a s nimi súvisiace inovácie prejavujú slovenskí používatelia veľký záujem. Veľký vplyv na tom má aj oveľa častejšie využívanie mobilných máp, ktoré máme so sebou neustále vo vrecku,“ hovorí Michal Zachar, Product Marketing Manager Googlu, a dodáva: „Popri našich vlastných zlepšeniach by sme radi do nášho mapového tímu prizvali aj slovenských používateľov, ktorí sa vďaka funkcii Map Maker môžu o svoje lokálne znalosti okolia podeliť s používateľmi na celom svete.“

Vďaka Map Makeru sa kartografom môže stať každý slovenský používateľ a obohatiť Mapy Google o svoje miestne znalosti. Slováci tak majú šancu slovenské mapy ešte viac zdokonaliť a uľahčiť tak miestnym i zahraničným návštevníkom orientáciu.

Pomocou tejto funkcie je na Mapách Google možné:
·         vytvoriť nový objekt, napr. významnú budovu, park, školu,
·         zakresliť alebo dokresliť cestu, rieku, trať, prípadne zmeniť ich meno,
·         vytvoriť alebo upraviť ohraničenie budov a územno-správnych celkov,
·         doplniť alebo upraviť detaily, napr. otváracie hodiny, povrch cesty,
·         odstrániť nepresné, zastarané a duplicitné informácie,
·         upraviť existujúci objekt či aktualizovať ulice napríklad v rodnom meste.

Samotnému uverejneniu príspevkov predchádza proces schvaľovania a identifikovanie možných duplicít a spamu. Používatelia sa tiež môžu zapísať na odber noviniek z okolia, sledovať úpravy v reálnom čase a zohrávať tak dôležitú úlohu vo vylepšovaní miestnych mapových podkladov. Schválené úpravy sa následne zobrazia miliónom používateľov na Mapách Google (maps.google.sk), vrátane mobilnej aplikácie a v službe Google Earth.

Viac informácií o funkcii Map Maker je dostupných na webovej stránke www.google.sk/mapmaker.

Ako používať Google Map Maker?
1.     Používateľ v pravom dolnom rohu obrazovky na Mapách Google klikne na tlačidlo Nahlásiť problém.
2.     Po kliknutí sa objaví tabuľka s ďalšími možnosťami, ktorá ponúkne aj úpravu priamo pomocou nástroja Google Map Maker.
3.     Úpravy pomocou Map Makeru je možné vykonať aj priamo zo stránky www.google.sk/mapmaker.
4.     Rozhranie Map Makera používateľa intuitívne nasmeruje ku konkrétnemu úkonu (napr. ako pridať do máp nové miesto, zakresliť cestu alebo vyznačiť aktuálne zmeny).
5.     V rámci Map Makeru môže používateľ kontrolovať a sledovať úpravy, ktoré urobili iní používatelia. Môže sa zapojiť do fóra Map Makera (v angličtine),  naučiť sa zaujímavé tipy a triky vďaka Map Maker Pomocníkovi, alebo sledovať vylepšovanie máp v reálnom čase na stránke Map Maker Pulse.




Doplňujúce informácie

Aktuálne štatistiky

·         Mapy Google sú k dispozícii na vyše 172 doménach na celom svete v 69 svetových jazykoch
·         Mapy Google využíva mesačne viac ako jedna miliarda používateľov
·         Viac ako 50% využití Máp Google pochádza z mobilných zariadení
·         Mapy Google poskytujú popis trasy v 198 krajinách, zahŕňajú cesty, ktorých kumulovaná dĺžka je viac ako 51 miliónov kilometrov.
·         Google poskytuje údaje o doprave vo viac ako 60 krajinách a vo vyše 650 mestách.
·         Google Transit (Verejná doprava na Mapách Google) zahŕňa jeden milión zastávok verejnej dopravy - vrátane autobusov, vlakov, metra a električiek - vo viac ako 800 mestách po celom svete.
·         Služba Street View je dostupná vo vyše 3000 mestách a v 56 krajinách, vrátane Antarktídy.
·         V roku 2012 bola technológia Street View rozšírená do 16 nových krajín (vrátane Slovenska).
·         Vyše milión webových stránok/domén využíva API Máp Google (programové rozhranie).
·         Každý mesiac viac ako 40.000 ľudí z celého sveta prispieva a zlepšuje Mapy Google pomocou Google Map Makera.


Prehľad inovácií Máp Google na Slovensku

2013

Mobilná navigácia
●    Vďaka mobilnej navigácii sa každý smartfón alebo iné zariadenie s operačným systémom Android (verzie 2.2+) či iOS (verzie 5.1+), stane plnohodnotnou navigáciou do auta alebo pre chodcov. Navigácia na Mapách Google je online GPS navigácia s hlasovými pokynmi, reálnymi zábermi ulíc a satelitnými fotografiami. Rovnako ako Mapy Google je aj služba Navigácia na Mapách Google dostupná úplne zadarmo a poskytuje vždy najčerstvejšie mapové podklady bez nutnosti dokupovať ďalšie mapy alebo aktualizácie.

Projekt: Slovenské Street View tipy
●    Cieľom projektu, ktorý je súčasťou celoročného programu „Google na slovenskú nôtu“, bolo na základe používateľských tipov a odporúčaní odborníkov zo SACR identifikovať ďalšie historické, kultúrne či prírodné krásy, ktoré by na mape Street View nemali chýbať. Slovenskí používatelia vybrali top 3 lokality – Vysoké Tatry, Oravský hrad a Slovenský raj.
●    V júli tohto roku bolo spustené snímanie pomocou trojkolky a batohu a projekt stále pokračuje.


2012

Aktualizácia mapových podkladov
●    Slovensko bolo jednou z desiatich európskych krajín, kam Google priniesol vylepšené Mapy Google v podobe aktualizovaných mapových podkladov.

Spustenie služby Street View
●    Samotné odštartovanie jázd vyvolalo veľký záujem verejnosti ako aj miestnych samospráv o túto službu a preto k pôvodne plánovaným 19 slovenským mestám a miestam v ich okolí pribudli aj ďalšie zaujímavé destinácie alebo ich dôležité časti. Používatelia sa tak môžu virtuálne poprechádzať po uliciach niekoľkých desiatok historicky alebo kultúrne zaujímavých slovenských miest, mestečiek či obcí. Slovensko je 15. európskou krajinou, v ktorej bolo pomocou Street View technológie nasnímané takmer celé územie.

Spustenie jázd Street View
●    Google pre službu Street View nasnímal takmer všetky verejné komunikácie. Špeciálne Street View autá mohli Slováci vidieť vo všetkých kútoch Slovenska, keď spolu prešli viac ako 40.000 kilometrov našich ciest, čo je viac, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka.

Pohľad z vtáčej perspektívy na Mapách Google
●    Pod 45-stupňovým uhlom si je možné pozrieť aj Bratislavu a preskúmať krásu historického centra.

2011

Verejná doprava v Žiline
●    Google v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s.r.o. spustil v rámci svojej služby Mapy Google funkciu „Verejná doprava v Žiline“.

Doprava na Mapách Google
●    Pomocou tejto funkcie môžu aj vodiči na Slovensku sledovať informácie o cestnej premávke. Ide o „živú“ vrstvu na Mapách Google, ktorú si používatelia môžu spustiť na Mapách Google na svojom počítači aj na smartfóne.

Počasie na Mapách Google

●    Vrstva Počasie znázorňuje aktuálnu predpoveď počasia na celom svete. Používatelia si tak môžu jednoducho nájsť informácie o aktuálnej teplote alebo poveternostných podmienkach. Vďaka tejto funkcii sa zároveň môžu pozrieť, kde na svete je noc a kde deň. Vrstva taktiež ponúka možnosť zobraziť si teplotu v °C alebo °F a rýchlosť vetra v kilometroch alebo míľach za hodinu.

Menovky: ,