Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google zachytáva krásy rieky Dunaj pomocou Street View technológie

Slovensko a ďalších päť krajín povodia Dunaja budú môcť čoskoro vďaka Googlu ukázať celému svetu krásy rieky Dunaj z úplne novej perspektívy. Pomocou obľúbenej služby Street View sa bude dať virtuálne preplaviť povodie Dunaja. Ide o svetovo prvé fotenie pre Street View prebiehajúce spoločne v šiestich krajinách. Špeciálna kamera upevnená na palube výletnej lode práve v týchto dňoch fotografuje celý, viac ako 170-kilometrový úsek Dunaja na Slovensku a celkovo nafotí úsek Dunaja od jeho delty v meste Cernavoda v Rumunsku až po Bratislavu. Projekt je pokračovaním programu „Google na Slovenskú nôtu“, ktorého cieľom je zachovanie a šírenie slovenskej kultúry, umenia a prírodných krás.



Na zbieranie fotodokumentácie Google využíva špeciálne Street View zariadenie Trekker, ktoré je umiestené na jednej z lodí premávajúcich po Dunaji. Trekker pozostáva z kamery zostavenej z pätnástich objektívov, ktoré sú pripevnené na batoh. Vďaka Street View technológii si budú môcť používatelia onedlho pozrieť panorámy významných miest pri pohľade z Dunaja; môžu sa virtuálne plaviť popri architektonických pamiatkach, mostoch alebo cez chránené krajinné územia. Okrem miest na Slovensku sa fotografujú aj susedné krajiny: Street View z Dunaja pripraví fotografie napríklad z miest v Maďarsku (Budapešť), v Srbsku (Belehrad a Novi Sad) alebo Rumunsku (Cernavoda). Celkovo bude rieka Dunaj nasnímaná v šiestich krajinách: Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Chorvátsko, Bulharsko a Rumunsko.

“Sme radi, že môžeme pomôcť Slovensku ukázať používateľom internetu na celom svete popri historických a kultúrnych pokladoch aj svoje turistické prednosti z nového pohľadu,” povedal Ulf Spitzer, Street View Programme Manager Google. “Možnosť plavby po Dunaji využitím Street View prispeje jednak rozvoju cestovnému ruchu, ale takisto poskytne novú možnosť pre každého, kto by sa rád vybral na virtuálnu plavbu riekou Dunaj z pohodlia svojho domova.”

Na Slovensku neustále rastie turistický význam plavby po Dunaji. Podľa odborníkov na cestovný ruch, najkrajšie mestá krajín z povodia Dunaja si ročne pozrie z lode zhruba pol milióna cestujúcich. Okrem záberov rieky Dunaj, ktoré sa pripravujú teraz, sa používatelia internetu môžu plaviť prostredníctvom Street View aj po ďalších riekach: v Európe na Temži, kým v Amerike môžu navštíviť niektoré časti  rieky Amazonka a rovnako rieky Colorado. O tom, kde sa práve pripravujú fotografie sa dá informovať na nasledujúcej stránke.

Mapy Google (maps.google.sk) používa mesačne viac ako miliarda ľudí na svete. Ľudia tu hľadajú ciele svojich ciest, zaujímavé lokality, trasy alebo obchody, ale je aj obľúbeným nástrojom na hodinách zemepisu či dejepisu na školách, aby sa žiaci oboznámili s novými krajinami a historickými miestami.

Aj podnikatelia v oblasti cestovného ruchu na celom svete využívajú možnosti služby Street View. Na základe ich skúseností ide o dôležitý nástroj na vzbudenie záujmu hostí a turistov o danú krajinu alebo lokalitu. K tomu stačí panoramatický obraz zo Street View jednoducho a zadarmo zabudovať do ich vlastnej stránky. Inštitúcia spravujúca zrúcaniny Pompejí napríklad informovala o 25-percentnom náraste obratu po tom, ako pomocou technológie Street View umožnili online prehliadku zrúcanín a zaradili tento prvok aj na svoju internetovú stránku.

Špeciálne zbierky Street View na Slovensku
Google sa minulý rok vydal do rôznych kútov Slovenska so špeciálnymi Street View zariadeniami, kde využil aj najnovšiu Street View technológiu, tzv. batoh (Trekker). Zavítal do hôr vrátane Vysokých a Nízkych Tatier, vydal sa za kultúrou a históriou do  Banskej Štiavnice, na Zámok Bojnice, Spišský hrad, či Kaštieľ Betliar, neušiel mu ani Ľubovniansky skanzen, či Múzeum Oravskej dediny. Pozornosť sa tiež ušla atrakciám ako ZOO Bojnice alebo termálnemu kúpalisku Bešeňová.

Špeciálne zbierky Street View sú obohatené aj o Slovenský výber, ktorý je dostupný aj v rámci Záberov na Mapách Google.

Technológia Street View sa využíva aj v špeciálnych projektoch, ako je mapovanie UNESCO pamiatok,   švajčiarskych Álp alebo interiérov galérií v rámci Art Projektu. Nedávno boli Mapy Google obohatené aj o zábery z Benátok, z Eiffelovej veže, či z najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa.

Ochrana súkromia
Zozbierané snímky budú pred ich zverejnením spracované pomocou špeciálnej technológie. Tá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať. Aj po sprístupnení panoramatických snímok v rámci Street View je možné veľmi jednoducho dodatočne odstrániť obrázky vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ priamo na snímke. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, či jeho dom.


V prípade záujmu o viac informácií je pre službu Street View vytvorená špeciálna stránka ako pre médiá, tak aj pre verejnosť google.sk/streetview.

Menovky: ,